torstai 23. marraskuuta 2017

Ilmankierrosta asiaa


Matkailuajoneuvojen ilmankierto

Matkailuajoneuvojen ilmankierto on hyvin oleellinen asia monessakin suhteessa, sisäilma raikkaudessa, lämmityksen toimivuudessa, kosteuden poistamisessa, ja lämmöntasaisuudessa ainakin näissä.
Pohjoismaisissa vanhoissakin vaunuissa tämä on otettu hyvin huomioon, kun katsotaan vaunun poikkileikkausta  käytävän suuntaisesti konvektori(patteri) eli nestekiertolämmityksessä. ilman pitäisi päästä kiertämään kahden vierekkäisen 0 muotoista rataa vasen myötäpäivään ja oikea vastapäivään, eli seinän reunaa konvektoreista(lämpöpatteri) ylös kattoon, kattoa pitkin keskelle ja siitä alas ja sohvien/sänkyjen alta takaisin konvektorille. 
Tämän takia sohvien ym. alla on raot ja seinän välissä (kaapeissakin). Hyvin usein käy itelläkin ettei joku osa tunnu lämpiivän, ja syy löytyy siitä kun nämä ilman kierto reitit on tukossa jostain kohtaa.
Ilmalämmitteisissä tuo ilmankierto nestekiertolämmityksen malliin on vaikea tai liikaa tilaa vievä toteuttaa, kun ilmaputket pitäisi mennä joka seinän välissä ja siinä tarvitsisi olla myös tulo ilman reitti, tämä on oikaistu yleensä vain lämmitysilma reitillä putkesta ylöspäin. Ilmasuuttimillahan saa helposti ohjattua lämmintä ilmaa niihin osiin mitkä tuntuvat viileiltä, kunhan niitä on tarpeeksi ja joka osassa asunto-osaa.
Kosteus poistuu nopeammin ilmalämmitteisestä.
Ilmalämmitteisissä isommissa matkailuajoneuvoissa tarvitaan yleensä lisäpuhallinta, jotta lämmintä ilmaa saadaan tasaisesti joka puolelle. Tämäkin riippuu paljon mihin kohtaan lämmitin on sijoitettu.

Ilmalämmitteisissä autoissa Suomen olosuhteisiin on todella mainio ratkaisu kaksois pohja, jossa saadaa ilmaputket vietyä suoraan puhallus pisteisiin ja aina lämpimässä tilassa. Helpottaa myös muuta tekniikan jakoa (sähköt ja vedet).

Korvausilma tulee matkailuajoneuvoissa lähes poikkeuksetta ajoneuvon alta seinän vierestä. Ja poistoilma menee katon kautta, joko kattoluukuissa olevien ilmarakojen kautta tai/sekä ilmanvaihto venttiilien kautta.

Huom. Nykyisissä kaasulaitteissa paloilman otto ja poisto on suoraan ulkoilmaan, joissain vanhemmissa on mm jääkaapin poisto ilma ohjattu sisälle (hukkalämpö hyötykäyttöön).
Eli vaikka kaasulaite sammuu tai ei syty ylimääräinen kaasu poistuu ulos, sen mitä sitä ehtii tulla ennen kuin varolaitteet sen katkaisee.

Jos kylmien ilmojen käyttöön matkailuajoneuvoa on hankkimassa kannattaa näihin ilmankierto asioihin hieman perehtyä ja miettiä ihan omassa päässä tai kysyä ammattilaisen apua onko kyseinen 
ratkaisu toimiva, jos ei ole ihan jonkun kokemusta saatavilla.

Tähänkin aiheeseen saa kysymyksiä esittää, koitamme etsiä vastauksia jos ei omasta päästä niin sitten jostain muualta.

Kiitoksia mielenkiinnosta.

2 kommenttia:

  1. Matkailuautossa aina auki olevat kattoventtiilit aiheuttavat sellaisen ongelman, että ajossa kylmä ilma alkaa virrata väärään suuntaan, eli ko venttiileistä sisään. Ilmiö tahtoo pakkasella jäähdyttää koko auton ohjaamoa myöten. Mikähän tähän olisi ratkaisu? Teipata venttilit tukkoon ajon ajaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman kierto ajoviimasta lisääntyy niin paljon että se viilentää, ei välttämättä kiertosuunta muutu. Jossain auttaa auton oman lämmittimen asettaminen sisäkierrolle. Asuntovaunun lämmitystä vanhemmissa mm.primuksella olevissa vehkeissä laitoin aina lämmityksen täysille siirtymälle talvella, kaasun kulutus ei paljoa isone ja varmasti lämpöä perille päästyä, jos liikaa niin nopeasti tuo talvella tasoittuu.
      Noi tuuletus aukkojen sulkemiset ei ole missään nimessä suositeltavaa, jos niissä ei alunperin ole sitä mahdollisuutta. Ettei ne unohdu suljetuksi. Tämän takia minä en voi suositella mitään sulkua. (tokihan niitä aina joku on sulkennut jos minkäkin laisilla virityksillä).
      Se on taas lähes mahdoton yhtälö toteuttaa tasainen ilmankierto liikkeellä ja paikallaan, kun se määrätty ilman kierto on oltava henkilö luvun mukaan toteutettuna. No nykyäänhän se kävisi esim sähköohjatulla venttiilillä, samoin kuin astinlautakin.
      Niin ja kyllä mä ajonajaksi näin talvella nostan tuon vaunun termostaatin jonkin verran ylemmäs ja lämmittimenä on alden 3000 nestekierto siis.

      Poista