perjantai 6. lokakuuta 2017

Matkailuajoneuvojen talvi


Talvi vinkit

Ensimmäisenä, täällä Suomen olosuhteissa on tietenkin käyttövesien poisto ennen pakkasia.

Vesipumppu pois päältä, sitten hanat auki (keittiön ja wc:n) jotta vesi valuisi hanoista ja letkuista pois ja korvaus ilma pääsee tilalle (mikäli ei ole takaiskuventtiileitä), tyhjennys hanat auki (yleensä kaksi), toinen raikasvesi säiliön sisällä (huom älä irrota pelkkää ylitäyttö putkea jos se on pohja tulpassa kiinni, vaan ruuvaa myös pohjatulppa irti) tai säiliön vieressä on hana. Toinen on lämmittimen vieressä jos samassa veden lämmitys, jos taas veden lämmitys on erikseen sijaitsee tyhjennys venttiili/hana todennäköisesti sen vieressä. Huom. Primuksen veden lämmittimestä on myös aukaistava styroksi vaippa ja säiliötä on kallistettava jotta varaajasta tulee suurin osa käyttövedestä pois.
Näiden jälkeen on hyvä joko puhaltaa ihan itse tai konevoimaa (kompressoria) apuna käyttäen hanoista ilmaa putkistoon. Muoviset hanat eivät tarvitse talvella isoakaan tippaa vettä kun se jäätyessään halkaisee sen.
Myös Asuntoauton viemärin jäätymistä on helppo estää, kaataa sinne pissapojan ainetta, sehän on luontoystävällistäkin, kun sitä joutuu muutenkin luontoon.

Lisäniksi tyhjennykseen, puristaa muovikassilla ilmaa hanaan. Eli muovikassi ilmaa täyteen ja sitten puristaa suun hanan ympärille niin että vesi aukko jää pussin puolelle ja sitten vain puristelee pussista ilmat putkistoon. (lisätty 10.2020)

Lisäys tähän, Osissa kemiallisissi wc:ssä on oma huuhtelusäiliö ja se on myös tyhjennettävä talveksi, myös täyttöputken vesilukko.
Ja tietenkin se ite kemsan pytty on pakkasille tyhjennettävä.

Toisena,  ilmankierto. 
Ilmankiertoa varten on huolehdittava siitä ettei ilmakanavat tukkeudu lumesta tai niitä ei tukita esim pressua ei saa asentaa suoraan matkailuajoneuvon päälle(silloin ilma ja sen mukana kosteus ei pääse poistumaan katolla sijaitsevien ilma-aukkojen kautta).
Eli huolehdi lumet riittävän usein pois katolta ja vierustalta jotta ilma kiertää kunnolla. 
Tuloilmahan on lattiassa olevista aukoista ja poisto katolla.
Jos et välillä lämmitä matkailuajoneuvoasi talven aikana (itse n.2-4vk välein jos ei käyttöä) on hyvä laittaa muutama kosteuden poistaja, niitähän myydään jokusella eurolla monissa paikoissa.

Kolmantena, huomioi akku.
Akun varaus voi tippua yllättävänki nopeasti, varsinkin jos matkailuajoneuvossa on jokin virtaa vievä laite päällä (hälyytin, etäohjauslaite, stereot tai jokin muu valmiustilassa oleva  laite). Suosittelen akun latausta silloin tällöin esim 2-3vk välein. Näin syksyllähän sen voi tarkistaa kuin nopeasti akku hiipuu. 
Akun kengän irrotuksella varmistetaan ettei mikään vie virtoja akusta, silloin siitä ei tarvitse olla niin huolissaan, näin yleensä riittää keväällä lataus (silti itse käyttäisin laturissa jossain vaiheessa keski talvea)
Lataamiseenhan riittää kun vrk:n pitää johdossa, täytyy vaan muistaa tarkistaa että laturi lähtee lataamaan (kaikki ei lähde akun liian tyhjentymisen takia).

Sitten vaan kevättä oottelemaan ja kevät huoltoja ammattiliikkeistä varaamaan, näin varmistellaan mukavat ja murheettomat reissut. 
ps. huoltoja kannattaa kysellä myös talvelle, voi saaha hyvätkin edut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti