Yleistä sähköistä
Matkailuajoneuvojen sähköt ovat hieman monimutkaiset, jo sen takia koska niissä on käytössä 230V eli verkkosähkö ja akkusähkö eli 12V. Molemmilla saadaan lähes kaikki laitteet toimimaan, erilaisia apulaitteita käyttäen. 230V saadaan muuntajalla 12V ja/tai 230V laturilla ladataan 12V akkua tai akkuja, josta otetaan 12V käyttöön.
Myös 12V:sta saadaan invertteriä käyttäen 230V, se vaan ei ole kovin kannattavaa ainakaan pitkiä aikoja. (Tai vaatii lisä akustoa, mistä tulee lisäpainoa ja pitempi latausaika.)
Matkailuajoneuvojen järjestelmät toimivat pääasiassa 12V ja apuna on sähkössäollessa laturi sekä muuntaja.
12V jännitteellä toimii valot, lämmittimen ohjaus, jääkaapin ohjaus, ja lisäksi siitä on vielä ulosotto pisteitä/pistokkeita mistä saa esim puhelimet ladattua. Myös melkein kaikissa jääkaapeissa on nykyään 12V jännitteen käyttö mahdollisuus, se vain vie virtaa niin paljon kuin esim. auton valot eli ilman verkkovirran kytkentää (230V) siis normi akku menee nopeastikkin tyhjäksi.
Ja kun akun virta vähenee niin ekaksi yleensä loppuu lämmittimen toiminta.
Jääkaapissa onkin taloudellisin ja toimivuudeltaan paras käyttää kaasua, tällöin se vie vain todella vähän ohjaus virtaa.
Lämmittimetkään ei paljon vie virtaa kun ne on kaasulla lämpeemässä, silloin myös lämmittimen teho on parhain n. 5KW eli 5000W. Sähköverkossa ollessa tietenkin voi olla molemmatkin lämmitys muodot päällä jolloin kokonais lämmitys teho on jopa 8kilowattia eli 8000W.
Osa euroopassa myydyistä vaunuista myydään ilman akku varustusta, ja akkuvarustus asennetaan maahantuojalla Suomessa. Tähän voit törmätä jos ostat vaunu suoraan ulkomailta.
Matkailuajoneuvon valaistus voi myös viedä yllättävän paljon virtaa, tämän takia on siirrytty paljon ledi valaistukseen. Joissain on hienoja letkuvaloja jotka ei ole ledi lampuilla ne voi viedä yllättävästi jopa satoja watteja virtaa, eli akku menee taas nopeasti tyhjäksi.
Jonkin verran on eteeni tullut myös 230V valoja asennettuna.
Jossain on kytkettynä asuntovaunuunkin akun lataus autosta ajon aikana, huom se pitää olla molemmissa kytkettynä.
Asuntoautoissahan myös asuin osan akku,eli niin sanottu hupiakku latautuu myös ajaessa, lähes poikkeuksetta.
Jos akku on siis jonkinlaisessakin kunnossa kyllä sen varassa pitää pystyä vuorokausi ainakin olla, mutta näihinhän ei ole oikeen mitään nyrkkisääntöjä koska jo valaistuksella saadaan kulutus korkeaksi. Saatikka kaikkea muuta mikä kuluttaa akkua.
Aurinkosähköä
Aurinko paneelit lisääntyvät kokoajan matkailuajoneuvoissa, ei kumminkaa taida missään vielä olla tehdasasennettuja.
Jo yhdellä aurinkopaneelilla (100W) saadaan pieneen käyttöön tarpeeksi virtaa että voidaan illalla valoja käyttää ja lämmitin pysyy päällä. Jos virran kulutusta on jonkin verran ja valoja tarvitaan enempi kannattaa asentaa vähintään 200W paneeli/paneelit ja myös akkujen kapasiteetti tuplata.
Aurinkopaneelin tai paneeelien asennusta suosittelen siis jos matkailuajoneuvoa käytetään jonkinkin verran ilman verkkovirrassa oloa.
Sähkökadoksissa
Hieman lisäystä.
230V
Verkkosähkön johdonsuoja katkaisija (sulake) sijaitsee lähes poikkeuksetta sähkön sisään menon vieressä sisällä kaapissa. Sen vieressä on myös vikavirtasuoja (vanhimmissa ei vikavirta suojaa ole).
Jos siis verkko sähkö häviää niin nämä kannattaa ensin tarkistaa, ihan käyttämällä pois ja laittamalla takaisin päälle (jotkut laukeaa vain osittain). (itsellä joskus joku kassi painannut suojakatkaisijan pois päältä).
Sen jälkeen tarkistaa tuleeko lähtö pisteestä mihin se kaapeli on kytketty virtaa. Sähkötolpista saa matkailuajoneuvojen sähköillä helposti poltettua tämän johdonsuojakatkaisijan (sulakkeen). Seuraavana onkin toisen roikan testaus. On myös näitä johdonsuoja katkaisijoita hajonnut niin, ettei ne mene enään päälle.
12V
Jos asuntoosasta häipyy jotain valoja tai jääkaapille ei tule virtaa, kannattaa ensin tutkia sulakkeet.
Sulake rasia sijaitsee vanhemmissa asuntoautoissa yleensä hupiakun (asunto-osan akun) vieressä tai jossain läheisistä kaapeista.
Vaunuissa sulakerasia on hyvin usein korkeassa vaatekaapissa missä nuo 230V sähkötkin. Nykyään monesti kytkentätaulussa, missä vaunun ohjauksetkin. Voi toki olla myös akun vieressä.
Ja virtalähteellä eli muuntajalla voi olla omat sulakkeet.
Lämmittimissä on yleensä oma sulake, ja myös lämpörele jonka pystyy kuittaamaan helposti. (itsellä 3000 alde paukauttaa lämpöreleen jos ei muista kiertoa laittaa päälle)
Niin ja 12V on myös pääkytkin, jos siis asunto-osaan ei tule mitään virtaa, tarkista että se pääkytkin on päällä.
n. 9v sitten reippaassa pakkasessa illalla alkoi naisten saunavuoro ja astron vaunusta lähes heti eukon saunaan lähdettyä hävis 12V eli mikään ei toiminnut. Lähes tunnin etsin vikaa mittarilla ja koetus kynällä. Vaunu oli kylmenemässä, likka reilu vuoden nukkumassa, naisten sauna loppumassa olin lähdössä laittamaan autoa käyntiin että lähetään ajamaan kotio. kun huomasin dalmatialaisen nukkuvan oven vieressä ison pääkatkaisijan vieressä, oli tönässä sen pois päältä (kait et saa rauhassa nukkua)
Haluaisin asentaa katolleni asuntovaunujen aurinkopaneelit. On hyvä tietää, että yksi aurinkopaneeli voi tuottaa riittävästi virtaa valojen käyttämiseen. Toivon, että näin minun ei tarvitse maksaa niin paljon sähköstä leirintäalueilla. https://kauppa.caravanpalvelu.net/product-category/sahko-ja-elektroniikka/invertterit-ja-aurinkopaneelit/
VastaaPoista